Vierailun toteuttaminen

Miten vierailu toteutetaan?

Asiantuntijan liityttyä verkostoon voi kirjautunut opettaja ottaa häneen yhteyttä asiantuntijakortin kautta. Lähetettyään yhteydenottopyynnön saa opettaja paluuviestinä asiantuntijan sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron. Tämän jälkeen opettaja ja asiantuntija sopivat yhdessä virtuaalivierailun aiheen sekä ajankohdan.

Vierailu järjestetään esimerkiksi Adoben Connect -videoneuvotteluohjelman tai muun vastaavan etäyhteysohjelman avulla. Adobe Connect toimii verkossa, joten sitä ei tarvitse ladata tietokoneelle. Opettaja lähettää linkin videoneuvotteluhuoneeseen sähköpostilla. Tarvitset vain tietokoneen, jossa on verkkoyhteys, sekä kuulokemikrofonin ja web-kameran. USB-liintäntäiset laitteet toimivat ohjelmassa parhaiten. Kannettavissa tietokoneissa on usein sisäänrakennettu web-kamera.

Asiantuntija kutsutaan verkkovierailuun sähköpostitse. Sovittuna aikana asiantuntija voi vain klikattava sähköpostissa olevaa linkkiä, josta aukeaa kirjautumissivu keskusteluhuoneeseen.

Videoneuvotteluyhteyttä testataan ennen varsinaista oppituntivierailua yhdessä sovittuna ajankohtana.

Virtuaalivierailu

Luokassa asiantuntijan kuva heijastetaan datatykillä valkokankaalle. Asiantuntija näkee omalta näytöltään oppilaat, joiden kanssa hän keskustelee.

Paljonko asiantuntijavierailut vievät aikaa?

Toivomme, että asiantuntija sitoutuisi käyttämään aikaansa oppituntivierailuihin yhteensä pari tuntia vuodessa eli kahdesta viiteen vierailuun lukuvuoden aikana. Oppituntivierailut ovat tavallisesti kestäneet noin 20-30 minuuttia. Lisäksi on varattava aikaa yhteyksien testaamiseen.

Vierailut sovitaan tietenkin koulun ja asiantuntijan aikataulujen mukaisesti. Jos yhteistä ajankohtaa ei heti löydy, asiaan palataan myöhemmin uudestaan.

Koska opettajat ottavat yhteyttä?

Lukuvuosi on tavallisesti kouluissa jaettu viiteen jaksoon. Opettajat ovat yhteydessä asiantuntijaan, kun he suunnitelevat seuraavan jakson kursseja. Joskus voi kurssin aikana nousta esiin kysymyksiä, joihin opettaja toivoo asiantuntija-apua nopeallakin aikataululla. Aina ei kuitenkaan tarvitse olla aikaa kaleterissa.

Mitä siitä maksetaan?

Asiantuntijavierailuista ei makseta luentopalkkioita. Vierailuja ei ole pakko valmistella etukäteen, vaan asiantuntija kertoo lyhyesti omasta työstään ja vastaa opiskelijoiden kysymyksiin. Vierailujen on tarkoitus olla vastavuoroisia, jolloin molemmat osapuolet ovat myös saajan roolissa. Tarkoitus on, että työnantaja sitoutuu asiantuntijaverkoston toimintaan ja vierailut toteutetaan työajalla.

Teknisiä ohjeitä vierailun toteuttamiseen

 

Palvelun ylläpitäjä pidättää oikeuden poistaa asiantuntijan tai olla hyväksymättä asiantuntijoita verkostoon hänen tai taustayhteisön aiemman toiminnan perusteella. Propaganda, vihapuhe, epäkorrekti esiintyminen ja rikollisen toiminnan esittely oppitunneilla on kielletty.